TEDx Flanders was opnieuw een succes. TED is een conferentie waar mensen uit de wereld van technologie, entertainment en design hun ideeën uitwisselen. Op 29 februari 2012 vond het evenement plaats in Los Angeles. In Antwerpen volgden geïnteresseerden de conferentie op een groot scherm.

Een honderdtal enthousiastelingen daagde op in Atlas, een stedelijk centrum van Antwerpen. Op een groot scherm zagen ze technologen, ingenieurs, regisseurs en klimatologen uit verschillende sectoren aan het werk. Elk met een persoonlijk verhaal.

"We kunnen de wereld veranderen als we het onmogelijke trotseren." Met die woorden opende robotdeskundige en Regina Dugan haar toespraak. Het werd de mantra van de avond.

Ongezien

Wetenschapper Jack Choi introduceerde zijn anatomische tafel. Dankzij die uitvinding kunnen studenten geneeskunde virtuele dissecties uitvoeren. Op die manier slaat hij twee vliegen in één klap: het is innovatief en goedkoper dan echte lichamen te gebruiken.

Professor Vijay Kumar stelde zijn minihelikopters voor. Hij liet een video zien waarin twintig vliegende robots zeer precies navigeerden in de lucht. Ze vlogen door hoepels en konden perfect gecoördineerde posities aannemen. Het leek precies een luchtshow van militaire gevechtsvliegtuigen. Kumar hoopt de robots op een dag te gebruiken in de logistiek en in de bouwsector.

Publiciteit

Verschillende mensen kregen de kans om hun product voor te stellen aan de wereld. Zo stelde professor Donald Sadoway zijn bedrijf voor, dat een nieuw soort batterij produceert. De vraag stelt zich of dit wel ethisch verantwoord is, aangezien de conferentie volgens de organisators nooit een verkoopplatform mag worden. Thomas Goorden, algemeen coördinator van TEDx Flanders, reageert: "De sprekers mogen geen reclame maken voor hun bedrijf. Maar al die regels zijn wel eens gebroken. De sprekers investeren hun tijd in ons evenement zonder een vergoeding te krijgen. Vragen of ze hun bedrijf niet vermelden op het podium is soms moeilijk."

Optimisme

Iedereen leek tevreden met deze editie. "Ik hoor veel meer mensen over TED praten dan vijf jaar geleden. Binnen tien jaar tijd zal iedereen weten wat het is." Dat zegt vrijwilliger Killian Frederix. Goorden was ook enthousiast. "In november 2011 zijn voor de eerste keer de Europese TEDx organisatoren samengekomen. Je kan je voorstellen wat de mogelijkheden zijn als die gemeenschap samenwerkt. De grenzen zijn nog lang niet bereikt."

© 2012 - StampMedia - Ilkan Demir


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 07/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Trefplaats.nl op 06/03/2012