(PIDMAGOok de leukste feestjes brengen problemen met zich mee. Niemand die dat beter weet dan de politie. Deze keer mochten wij ons boekje nemen en de politie ondervragen. Sven Lommaert, woordvoerder van de politie in Antwerpen, licht toe.

Wat voor problemen komen jullie vooral tegen als het gaat over uitgaan?
Lommaert: "Als politie zien wij de minder aangename kanten. Er is overlast voor de buurt en de mensen die er wonen, maar ook verkeersdrukte kan een groot probleem zijn. Bij grote evenementen, bijvoorbeeld, rijdt er veel volk van en naar een specifieke locatie. Daarnaast spelen ook drugs en/of alcohol wel eens een rol als mensen, al dan niet dronken, overvallen plegen of overvallen worden."

Stellen jullie meteen een proces-verbaal op of verlopen ingrepen van de politie ook met waarschuwingen?
Lommaert: "Dat varieert. Bij buurtoverlast gaan we naar de zaken waar wordt uitgegaan, maar ook naar wie in de buurt woont. In de studentenbuurten waar het uitgaan heel specifiek is, bemiddelen we vaak en hebben we wijkteams die specifiek op het studentenleven zijn gericht."

En wat als er toch beboet wordt?
Lommaert: "In de uitgaans- en studentenbuurten zijn dat meestal overlast pv’s. In het verkeer gaat het meestal om dronken rijden. Als we controles uitvoeren op momenten dat er meer wordt uitgegaan stijgt het aantal bestuurders dat teveel gedronken heeft naar tien procent, tegenover twee à drie procent op andere tijdstippen."

Stoute studenten

Waar en wanneer komen de meeste problemen zoal voor?
Lommaert: "Een groep die zeker in gedachten komt, zijn de studenten bij de start van het academiejaar. Tijdens de dopen en bij het einde van de examens kan je die groep ook makkelijk aflijnen. Vrijdag en zaterdag zijn de voor de hand liggende dagen waarop mensen het meest uitgaan, wat meer overlast met zich meebrengt."

Hoe bereidt de politie zich meestal voor?
Lommaert: "Op de duur weet je als politie welke evenementen extra aandacht vragen. Denk maar aan Laundry Day. Sommige agenten zijn er dan in burger aanwezig zodat ze snel kunnen ingrijpen. Uitgaan moet vooral leuk zijn en blijven. In negentig procent van de gevallen is dat ook zo, maar soms escaleert het wel eens."

© 2016 – Stampmedia – Tekst: Pieter-Jan Clement en Lien Van Doorslaer, Foto: Ella Casimiro


Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.13 p. 9
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 10/05/2016