© Unsplash/Matin Firouzabadi

Veel mensen associëren de ramadan met vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang, maar voor moslims draait deze maand om zoveel meer. Ze openen hun deuren ook voor de noden van andere mensen. We bezoeken de vereniging Al Ikram en interviewen een paar mensen op straat om hier meer over te weten te komen.  

 

© Hakki Türk

We zijn de straat opgegaan en hebben willekeurige voorbijgangers gevraagd wat ze weten over de ramadan. Zeven op de tien mensen die we hebben gesproken weten niet zoveel meer dan dat het een vastenmaand is. Zo antwoordt deze man dat het volgens hem een kwestie van geloof is en dat de moslims een maand lang vasten. Hij denkt dat ze vasten omdat hun profeet Mohammed dat ook deed. 

© Hakki Türk

Een oudere man geeft een zeer uitgebreid antwoord. Hij zegt dat moslims niets mogen eten van zonsopgang tot zonsondergang en dat ze het Suikerfeest aan het einde van deze heilige maand vieren. Hij meent dat de islam de tweede populairste godsdienst is in België. We stellen hem de vraag wat het doel van de ramadan is, waarop hij antwoordt: “Het doel van de ramadan is bezinnen over het leven en medeleven tonen aan je naasten.” 

© Hakki Türk

Joy Gerges, leerling in het vijfde middelbaar, zegt dat dat de ramadan een vastenmaand is voor de moslims, waarbij men stilstaat bij het geloof. Het een goede kans is om het geloof te uiten en te zorgen voor de medemensen.  

 

Hakki Türk

De focus van de vastenmaand ligt inderdaad op het geloof. Maar tijdens de ramadan draait het ook om samenkomen en meer tijd besteden aan elkaar. De vereniging Al Ikram deelt daarom de komende ramadan voedselpakketten uit en doet aan geld- en kledinginzamelingen.  

Hadri Abdel is een medewerker van de vereniging. Hij legt ons uit welke acties ze ondernemen. ”We proberen mensen te steunen die niet genoeg te eten hebben. We geven ze voedselpakketten”, zegt hij. "Ik krijg een gevoel van voldoening als ik die pakketten uitdeel aan de mensen, ik word er blij van." 

Al Ikram bestaat 15 jaar, de pakketten uitdelen is steeds weer een succes. Ze hebben al een grote voorraad klaarstaan voor de komende ramadan. Veel families in deze buurt hebben het financieel moeilijk. Mensen die het financieel beter hebben komen naar de vereniging en doneren geld, kledij en eten. "De vereniging maakt ook soms het eten zelf. We delen zelfgemaakte soep uit en geven daarbij een bakje met dadels mee. Voor de kinderen verzamelen we speelgoed." 

© Hakki Türk

Dat bevestigt ook Aynur, de eigenares van bakkerij Bereket. “Vasten is een plicht voor elke moslim, het behoort tot de vijf zuilen van de islam”. Ze zegt dat na elf maanden het lichaam rust nodig heeft en dat God een maand tijd geeft om het tot rust te laten komen. Vasten betekent een zuivering van het lichaam en van de ziel en met ontwikkelt zelfdiscipline mee. 

De meeste mensen denken dat de ramadan alleen draait om het niet eten en niet drinken overdag, maar dit is niet zo. Voor de moslims is de ramadan een heilige maand waarin ze zich meer richten op het geloof en bijeenkomsten. De vijf zuilen van de islam zijn: geloven in God, bidden, aalmoes geven, op bedevaart gaan en vasten. 

vorige volgende