© Student@night

Girl power in de studio, want Femke ontvangt tijdens deze aflevering seksuologen en vriendinnen Nicky Schelkens en Maxime Brusselaers. Je kunt hen ook vinden op sociale media onder de naam 'seksdialogen', waar ze allerlei onderwerpen rond seks bespreekbaar maken. Seksualiteit is namelijk niets om je voor te schamen. Met die insteek schreven Schelkens en Brusselaers het boek 'Viva La Vulva', volledig gewijd aan het vrouwelijk lichaam. Het is allesbehalve een traditioneel boek over seks.

"Ons boek gaat over de brede seksualiteit bij cisgender vrouwen. In de media komt heel veel informatie rond seksualiteit naar voren, zoals hoe je seks hebt en welke standjes, maar eigenlijk niet hoe je ermee begint", zegt Nicky Schelkens. Met hun boek 'Viva la vulva' hebben de schrijfsters een praktisch boek gecreëerd waarin de lezer op ontdekkingstocht gaat. "Maar we geven ook tips over hoe je de perfecte BH-maat kunt meten."

Het boek is niet alleen theoretisch. De seksuologen hebben het samengevat en wisselen het af met vragen en opdrachten, zodat het toegankelijk en leuk is. Maar de twee vermijden de zware thema’s niet. “We twijfelden of we er grensoverschrijdend gedrag in moesten opnemen. Maar het heeft een heel groot effect als je het hebt ervaren, en de cijfers zijn hoog. Welke invloed heeft dat nu op jou en jouw seksualiteit?”, vertelt Maxime Brusselaers.

De twee hebben geen ervaring met het schrijven van een boek. Ze schrijven als hobby en op hun sociale media, maar schreven nog nooit eerder een boek. "Nu is het echt een boek met bewezen theoretische informatie. Je kunt niet zomaar iets opschrijven, daar hebben we nog geen ervaring mee."

De twee vertellen ook dat het steeds normaler wordt om seksuoloog te zijn en bij een seksuoloog hulp te vragen. "Het is meer bekend dat het bestaat", aldus Nicky Schelkens. Het is volgens haar zichtbaarder in de media. De opleiding is volgens hen heel theoretisch en breed. Het valt onder de geneeskunde. "Als je het vak biologie bekijkt, hebben wij echt geleerd hoe een worm zich voortplant tot aan de mens", vertelt Nicky Schelkens. "Ik heb het zelf een beetje onderschat."

Volgens de vrouwen hebben mensen vaak het gevoel alleen te staan. "Elke vrouw heeft wel eens een schimmelinfectie gehad. Iedereen vertelt het als hij verkouden is, maar niemand zegt iets als hij een schimmelinfectie heeft", zeggen ze. Ze denken dat veel mensen het gevoel hebben buiten de boot te vallen omdat er weinig rolmodellen zijn en er weinig over gesproken wordt. "Je hoeft er niet over te praten, maar schaam je er niet voor. Het is oke."

Het duo beheert ook een Instagram-account, 'seksdialogen,' over hetzelfde thema. "We proberen op onze Instagram echt taboes te doorbreken, correcte informatie te geven, aandacht te besteden aan body positivity en zelfliefde, en je op een sekspositieve manier te uiten", aldus Maxime Brusselaers. Ze bedoelen daarmee niet dat je wilde orgieën moet gaan doen. "Het gaat erom dat je je grenzen kunt aangeven en durft te ontdekken", vertelt Brusselaers. " Het is oké om met seks en seksualiteit bezig te zijn. Er is geen maatschappelijke norm in deze context. Maak je eigen norm", vult Nicky Schelkens aan.

Student@Night is een talkshowpodcast gemaakt door en voor jongeren en staat bekend om zijn humor en energieke aanpak, of zoals de makers zelf omschrijven: "De zotste talkshow met een streepje humor en f*cking veel energie." De redactie verandert jeugdcentrum De Serre in Hasselt om de twee weken in een dynamische talkshowstudio. Uit die samenwerking vloeide in december 2022 een 24 uur durende radiomarathon. 

Student@Night wordt gemaakt door Elian Pergola, Femke Thijs, Rana Car, Febe Coenen, en Thibau Thomassen.

Bekijk hier de andere afleveringen van Student@Night.

vorige volgende