© Adobe Spark

Met You've Got News gingen we samen met jongeren tussen 16 en 20 jaar op zoek naar hoe zij het nieuws wel willen ontvangen. Die resultaten hebben we in een rapport gegoten. We pikten er enkele interessante tools uit. Dit keer: Adobe Spark, de tool voor longreads en andere visuals.

 

 1. MAAK EEN ACCOUNT – Surf naar https://spark.adobe.com en klik op ‘Start now for free’ rechtsboven. Maak je account aan.
 2. VUL JE LONGREAD: Scroll helemaal naar beneden en klik op ‘Create a web page’.
  1. Vul de titel en ondertitel in, en upload een foto als hoofdbeeld.
  2. Klik op de ‘+’ onderaan. Je ziet verschillende icoontjes verschijnen:
   1. Photo: upload een foto, of kies één van de andere opties die verschijnen in de rechterbalk. Op je foto verschijnen verschillende opties om het formaat te wijzigen, de foto te vervangen of te verwijderen. Afhankelijk van welk formaat je kiest, kun je onder of op de foto een beschrijving toevoegen met de optie ‘Caption’.
   2. Text: typ of plak een stuk tekst. Als je stukken van je tekst selecteert, verschijnen er verschillende opmaak-opties.
   3. Button: voeg een knop toe die linkt naar een externe site. Met de opties onderaan kun je kiezen waar op het scherm de knop komt te staan.
   4. Video: embed een video van YouTube of andere videodiensten. Kopieer en plak de link in de balk.
   5. Photo grid: upload verschillende foto’s om een collage te maken. Met de icoontjes op iedere foto kun je de foto verplaatsen, groter of kleiner maken, vervangen of verwijderen. Klik rechtsboven op ‘Save’ wanneer je tevreden bent met je collage. Je kunt onder je foto’s een beschrijving toevoegen door te klikken op ‘Add a caption’.
   6. Glideshow: upload enkele foto’s in de rechterbalk. Met de icoontjes op de foto kun je ze verplaatsen, vervangen of verwijderen. Klik op ‘Save’ rechtsboven wanneer je tevreden bent. Nu kun je met de ‘+’ bovenop de gekozen foto’s stukken tekst, andere foto’s, video’s of buttons plakken.
   7. Split layout: voeg aan de ene kant van je scherm een foto toe, aan de andere kant naar keuze een foto, video, button of tekst. Je kunt beiden van kant wisselen met de pijltjes in het midden.
  3. Verander de layout: klik rechtsboven op ‘themes’. In de rechterbalk kun je verschillende stijlen selecteren voor je longread. Daarmee wijzigt het lettertype en de grafische vormgeving.
  4. Met de optie ‘Preview’ bovenaan kun je longread in zijn geheel zien. Met de knop ‘Present’ krijg je de longread in schermvullende modus te zien.         
 3. PUBLICEER JE LONGREAD:
  1. Klik bovenaan op ‘Share’.
  2. Verander eventueel de titel, naam van de auteur, of voeg bronvermelding toe voor de gebruikte media. Je moet ook een categorie kiezen waarin je longread past. Je kunt de optie om de auteursnaam weer te geven aan- of afzetten, en onderaan kun je kiezen of je je longread openbaar wil maken op Spark of niet.
  3. Klik op ‘Create link’. Kopieer de link, deel rechtstreeks op sociale media via de icoontjes, of kopieer de embed-code om de longread te integreren in een website.
vorige volgende