Hoe denken kinderen en jongeren over Antwerpen? Het Antwerpse Jeugdsectoroverleg en AP Hogeschool deden een grootschalig onderzoek naar deze vraag. Samen bevroegen ze zo'n 1000 jongeren uit de stad en de districten, over acht thema's. Het onderzoek vind je hier. Wij trokken de stad in met vragen uit dit rapport. Deel 3: inspraak.

De communicatie tussen jongeren en de stad kan heel wat beter. Slechts één op drie jongeren weet waar het terechtkan met vragen en voorstellen. Op de vraag of jongeren ook kunnen meedenken over hun stad, verschillen de antwoorden sterk per district. Hoboken, Merksem en Wilrijk scoren het beste, Antwerpen en Berchem het slechtst.

Jongeren vinden inspraak heel belangrijk. Er moet dus een duidelijker en meer toegankelijk communicatiemodel komen. Jongeren laten weten dat sociale media een goed instrument zouden kunnen zijn.

Ook het vertrouwen tussen jeugd en overheid moet opgekrikt worden. Slechts één op de zeven jonge ondervraagden gelooft dat er effectief naar hen geluisterd wordt. "Het is dus belangrijk dat het stadsbestuur luistert naar de jongeren en hun ideeën serieus neemt."


Dit artikel werd gepubliceerd door GVA - Online op 11/08/218

vorige volgende