© Mustafa Körükçü

Duurzaamheid is hip. Steeds meer bedrijven en merken spelen erop in. Maar wat is ‘duurzaamheid’ precies? Duurzaamheid wil zeggen dat de behoeften van deze generatie bevredigd worden zonder dat de behoeftebevrediging voor toekomstige generaties in gevaar komt. Duurzaamheid wil zeggen dat er een harmonie bestaat tussen aarde, mens en winst die de mens uit de aarde haalt. Ik neem jullie mee naar mijn favoriete plekjes in Antwerpen waar duurzaamheid centraal staat.

Heel wat ondernemers vinden het belangrijk dat we onze planeet niet uitputten, dat we verantwoord leven en aan de toekomst denken. Een van mijn favoriete winkels is House of Sweets & Things (Host) in de Statiestraat in Berchem. Het is een conceptstore van de Antwerpse zussen Laura en Eva Broeckx. Je kan er genieten van een kopje biologische koffie en lekkernijen, maar je kan er ook duurzame kleding of decoratie voor je huis kopen. Je stapt binnen in een wereld waar respect voor natuur centraal staat. Je vindt er naast prachtige kopjes, handtassen en kleren ook juwelen die van 100 procent natuurlijke materialen gemaakt zijn. Laura en Eva vertellen je maar al te graag over hun spullen en het verantwoord productieproces ervan.

OVERBODIGE VERPAKKINGEN

Op een duurzame manier inkopen doen, kan in de Reyndersstraat bij Robuust: The Zero Waste Shop. Ondertussen kan je in heel wat andere steden inkopen doen zonder overbodige verpakkingen, maar dit was de allereerste verpakkingsvrije winkel in België. Hoe het werkt? Je komt met je eigen lege, herbruikbare verpakking naar de winkel en vult die met alles wat je wil kopen. Je betaalt enkel voor de inhoud. Je vindt hier werkelijk alles: van pasta tot kruiden over oliën, groenten en fruit tot zuivelproducten. Naast eten kan je er ook duurzame badkamerproducten kopen, zoals tandenborstels, maar ook kuisgerief en keuken- hulpmiddelen.

INNOVATIEF

PAKT Antwerpen is een industriële site in het Groen Kwartier waar heel wat te beleven valt. Het is niet één duurzaam project maar veel verschillende duurzame initiatieven onder één dak. Je kan koffie drinken bij Caffenation Roastery in het hart van PAKT. Daarna kan je iets eten bij Standard, waar ze zuurdesempizza’s en salades serveren met ingrediënten die ze op het groene dak telen. Je vindt er innovatieve start-ups en co-working spaces. Maar je kan er vooral ontsnappen aan de drukte van de stad en genieten van duurzaam eten en drinken. PAKT brengt Antwerpena- ren samen met respect voor de natuur.


Dit artikel werd gepubliceerd door Deze Week op 15/11/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 16/11/2017

vorige volgende