© Pixabay

Het parket Halle-Vilvoorde eist een jaar gevangenisstraf aan de man R.S. en acht maanden aan zijn vrouw R.A voor winkeldiefstal. Ze stalen in het bijzijn van hun twee kinderen een laptop in de elektrowinkel Krefel in Drogenbos. “We hebben daarna de laptop verkocht om aan geld te komen”, zegt R.A.

In mei 2015 ging het gezin winkelen in de elektrowinkel Krefel in Drogenbos. Op camerabeelden is te zien hoe de vrouw R.A. een laptop ter waarde van 399 euro onder haar kleren verstopte. In december 2015 keerden R.S. en R.A. met hun kinderen terug naar Roemenië. Het Belgische gerecht vaardigde een Europees aanhoudingsbevel uit, waarna de Roemeense politie op zoek ging naar het koppel. Beiden werden gearresteerd en uitgeleverd aan België. De twee kinderen verblijven momenteel bij de broer van de man. R.S. kreeg een gevangenisstraf van een jaar en zijn vrouw R.A. kreeg acht maanden gevangenis. Ze moeten ook elk tweehonderd euro boete betalen.

R.S. en R.A. tekenen verzet aan tegen hun veroordeling bij de correctionele rechtbank in Brussel. Het koppel ontkent de feiten niet en heeft spijt. “We hadden geen geld genoeg om onze huur te betalen, anders zou ik zoiets nooit doen”, zegt R.A. De vrouw heeft geen strafblad en is schoonheidsspecialiste in Roemenië. Haar man, daarentegen, is niet aan zijn proefstuk toe. Hij is al veroordeeld voor meerdere diefstallen in België.  Het Openbaar Ministerie wil de strafmaat behouden, want volgens haar gaat het hier om een ordinaire Roemeense dievenbende.

De advocaat van het koppel pleit voor een straf met volledige uitstel voor R.A. en opslorping van de straf voor R.S.. De man heeft al een straf voor andere diefstallen uit dezelfde periode. In Roemenië is de man handelaar in tweedehandswagens. Het vonnis van de correctionele rechtbank is op 20 november.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 16/11/2017

vorige volgende