©Viktoria Marinova

Habbekrats is een jeugdwerking voor jongeren van acht tot en met achttien jaar. Het is vooral opgericht voor jongeren die geen gepaste hobby of bezigheid vinden, maar ook niet op straat willen rondhangen. Habbekrats geeft die jongeren een plek waar ze naartoe kunnen in hun vrije tijd. 

©Willem De Saegher

Habbekrats is 30 jaar geleden opgericht door Chris Van Lysebetten. Hij zag te veel jongeren zonder bezigheid en nam het initiatief om er wat aan te doen. Van een zolderkamer boven een bloemenwinkel maakte hij een ontmoetingsruimte voor jongeren.

Vandaag de dag heeft Habbekrats verschillende vestigingen in Vlaanderen en Brussel. Ook in Antwerpen was er nood aan een Habbekratshuis. Een groot pand op het Zuid is voor de jongeren de plek voor tal van activiteiten.

©Viktoria Marinova

Habbekrats wordt gesteund door de overheid en andere sponsors. Door hun steun kunnen ze het materiaal, de activiteiten en de uitstappen betalen. Habbekrats betekent letterlijk 'kleinigheid'. Wat de organisatie doet voor de jongeren beschouwt het als een kleine moeite. Zij zien hoe gelukkig de jongeren worden bij het deelnemen aan activiteiten en dat is de stimulans om verder te doen.

©Viktoria Marinova

Je kan Habbekratsbegeleider worden als je een diploma hoger onderwijs hebt. Via een sollicitatiekamp worden de begeleiders geselecteerd. 80 dagen per jaar nemen de begeleiders de jongeren mee op kamp in België. Van de kust tot in de Ardennen ontdekken de jongeren zo ons land.

©Willem De Saegher

Ze werken met een systeem van 'groene kaarten'. Die groene kaarten zijn binnen Habbekrats een euro waard . De jongeren kopen er T-shirts mee, pennenzakken, en andere dingen met het logo van Habbekrats. Ze kunnen de kaarten ook opsparen om hun kampen mee te betalen. Die kosten 10 euro per dag . 

Een groene kaart kan je verdienen door iets uniek te doen. Als je bijvoorbeeld iets doet om iemand anders te helpen. Het is een soort 'bedankje'.

©Viktoria Marinova
vorige volgende